Pages

Artikel

BIOWHITE


Biowhite berasal dari gabungan ekstrak tumbuhan yang termasuk anggur, saxifrage, Scutellaria, berketayap dan mulberi putih yang apabila digabungkan bersama-sama dalam krim penjagaan kulit boleh kulit peluntur atau meringankan dan menghilangkan ia freckles yang tidak diingini atau tompok kulit gelap. Ia tidak mengandungi mana-mana atau Asid Kojic Hydroquinone yang boleh menyebabkan masalah perubatan supaya ia adalah lebih selamat daripada bahan-bahan lain. Apabila ditambah kepada sulfites kuat yang mengurangkan ejen terdapat kebarangkalian yang tinggi keberkesanan dalam merawat hyperpigmentation, freckles atau tompok kulit coklat.

Biowhite telah didapati amat berkesan apabila digunakan dalam krim kulit dan salah satu daripada syarikat-syarikat utama penjagaan kulit yang menawarkan wajah pelunturan krim Derma Ageless dengan Kulit Anti-Penuaan Brightener Krim itu. Dengan semua bahan-bahan semulajadi termasuk biowhite dan sebuah syarikat yang telah melakukan banyak penyelidikan ke dalam keberkesanan bahan-bahan yang berbeza yang digunakan dalam produk penjagaan kulit anda boleh yakin bahawa ia adalah sangat berkesan.

Biowhite adalah sangat stabil dan benar-benar adalah satu penyelesaian yang telus yang bukan sahaja berkesan tetapi sangat selamat untuk digunakan pada kulit peluntur. Ia tidak akan merosakkan kulit dan tidak akan menyebabkan sebarang iritasi tetapi ia tidak mempunyai bahan pengawet tiruan atau wangian. Ia akan memerangi orang-orang jahat radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan begitu banyak kepada kulit dan membantu untuk terkelupas sel-sel kulit mati.

Sebagai rawatan anti-penuaan anda perlu cuba biowhite dalam krim muka pelunturan untuk meningkatkan depigmentation dan menggalakkan lebih cerah kulit lebih jelas. Kulit anda akan menjadi lebih sama rata tona dan ia juga akan meningkatkan ketegasan kulit supaya ia licin dan lembut. Garis-garis halus anda juga boleh mendapat manfaat daripada biowhite dan memberi anda kelihatan lebih muda yang akan meremajakan kulit anda.

Biowhite juga boleh didapati dalam bentuk kapsul yang digunakan sebagai vitamin atau makanan tambahan dan sering digunakan untuk merawat insomnia dan tekanan. Kapsul biasanya didapati kapsul sayur-sayuran pengawet percuma dengan metabolisme diaktifkan B-Complex dimasukkan. Ini bahan yang inovatif juga telah dikenali untuk digunakan untuk menyediakan penghidratan kulit intensif untuk mengurangkan garis-garis dan kedutan di samping menggalakkan ketegasan dan kulit licin yang akan cahaya. Selain muka pelunturan anda boleh peluntur kulit pada leher, tangan, lengan dan kaki dan akan melihat perbezaan yang dramatik jika digunakan mengikut arahan pakej. Cari biowhite dalam menghadapi pelunturan krim hari ini dan mula proses untuk kulit peluntur dan menghilangkan ia dari orang-orang hodoh tempat kulit coklat.

Dr Farid Mostamand, pengarang obsesi kulit Awet muda dan pengasas Focus Spa Perubatan membawa anda penyelidikan yang terbaru dalam Anti penuaan penjagaan kulit. Beliau telah mengkaji bahan-bahan yang scientificall terbukti berkesan untuk pemutihan kulit, Tempat Gelap dan kedutan. Mencari bahan-bahan ini dalam, krim mata, krim kedutan dan wajah krim pemutihan.


CRANBERRY



Kranberi atau nama saintifiknya vaccinium macrocarpon bukan sahaja sedap dimakan, malah mempunyai khasiat pemakanan mahupun khasiat ubatannya yang tersendiri. Dikatakan bahawa pengembara Eropah yang menjelajah benua Amerika pada zaman dahulu boleh hidup dengan hanya berbekalkan buah kranberi kering dalam perjalanan mereka. Amalan ini menunjukkan bahawa mereka menyedari akan khasiat dan agen penyembuhan yang terdapat pada buah kranberi.

Pokok kranberi adalah pohon renek yang tumbuh secara liar di dalam kawasan belukar. Daunnya berbentuk bujur dan berwarna hijau pekat pada bahagian atas daun manakala bahagian bawah daun berwarna hijau kelabu.

Apabila pokok ini berbunga pada pertengahan musim panas, ia mengeluarkan bunga berwarna merah jambu yang tumbuh secara berasingan atau dalam kumpulan pada putik berasingan. Buah kranberi berwarna merah tua boleh dipetik pada awal musim bunga. Buah ini berbentuk bulat manakala bahagian hujung buah berbentuk bujur telur. Buahnya lebih besar daripada blackcurrant.

Buah kranberi besar adalah dari jenis Amerika, kaya dengan pectin dan amat sesuai dikeringkan sekaligus memastikan kehilangan khasiatnya pada tahap minimum. Perkara ini jugalah yang telah membuatkan kranberi menjadi buah yang amat berguna kepada penjelajah dan pengembara pada zaman dahulu. Buah kranberi diselaputi lapisan seperti lilin yang membantu buah ini tahan lebih lama serta memperlahankan proses kerosakannya.


Buah kranberi kaya sumber vitamin C, mineral dan serat, serta astrigen kuat dengan kandungan asid tinggi dan gula asli yang rendah. Buahnya juga rendah karbohidrat. Setengah cawan kranberi dikatakan hanya mempunyai 4 gram karbohidrat dan 2 gram serat di mana ¨÷ (1/3) daripadanya adalah serat larut. Buah kranberi juga adalah sumber kalsium, magnesium, kalium dan fosforus serta vitamin A, vitamin B1 thiamin, vitamin B2 riboflavin dan vitamin B2 niasin kompleks.

Nutrients in raw cranberries
Nutrient Value per 100 grams % Daily Value
Energy 46 kcal 
Fiber, total dietary 4.6 g 15.3%
Sugars, total 4.04 g 
Calcium, Ca 8 mg 0.8%
Magnesium, Mg 6 mg 1.9%
Manganese, Mn 0.15 mg 7%
Phosphorus, P 13 mg 1.9%
Potassium, K 85 mg 1.8%
Sodium, Na 2 mg 0.1%
Vitamin C, total ascorbic acid 13.3 mg 16%
Vitamin A, IU 60 IU 9%
Vitamin K, ¥ìg 5.1 ¥ìg 6.4%
Carotene, beta 36 ¥ìg ne
Lutein + zeaxanthin 91 ¥ìg ne

Mencegah jangkitan saluran kencing dan batu karang

Dikatakan antara khasiat ubatan kranberi adalah untuk mencegah dan melegakan gejala-gejala jangkitan saluran kencing. Disebabkan oleh kebaikan inilah, ramai wanita yang mengamalkan meminum jus kranberi untuk merawat masalah jangkitan saluran kencing.

Malah, terdapat kajian yang menunjukkan bahawa sebatian yang terdapat dalam kranberi boleh mencegah L.Coli daripada pada sel-sel di sekitar dinding saluran kencing dan menyebabkan jangkitan. Buah kranberi juga amat baik dimakan oleh wanita hamil. Kandungan vitamin C yang tinggi dalam buah ini menjadikan buah ini boleh dijadikan sebagai buah pilihan bagi mencegah jangkitan pundi kencing dan sistitis (cystitis).

Kandungan asid quinik dalam kranberi dikatakan mampu mengurangkan kalsium berion sekaligus mengurangkan risiko pembentukan batu karang. Ini bermakna jus kranberi amat bagus dalam mencegah masalah pembentukan batu karang. Meminum jus kranberi dalam jumlah yang kecil dalam masa beberapa kali seminggu dikatakan mampu melindungi diri daripada mengalami masalah sembelit dan juga diarea. Namun begitu, jangan meminum terlampau banyak kerana seperti juga buah-buahan lain, pengambilan berlebihan mampu membawa kepada masalah sakit perut.

Rangsang kulit lebih cerah dan muda

Buah kranberi juga mengandungi sejumlah bahan sebatian flavonoid dan polyphenolic. Flavonoid dikatakan berfungsi sebagai antioksidan dan mengurangkan risiko atherosclerosis. Penyelidikan berterusan juga mencadangkan bahawa kranberi menawarkan pertahanan semulajadi menentang atherosclerosis. Pengambilan buah kranberi dikatakan mampu mengurangkan risiko penyakit jantung.

Radikal bebas merosakkan kolagen dalam kulit dan kemudian menyebabkan kulit wajah berkedut, hilang kelenturan, kusam serta menjadi kemerah-merahan. Buah kranberi mengandungi nilai kandungan kemampuan penyerapan radikal oksigen atau ORAC yang amat tinggi. Pengambilan kranberi dikatakan mampu merangsang kulit lebih cerah dan nampak lebih muda.

Bukan itu sahaja kebaikan buah kranberi, ia juga mampu mencegah bakteria daripada melekat pada gigi, sekaligus menjadikan gigi berada dalam keadaan bersih dengan lebih lama. Buah kranberi dikatakan mempunyai agen bagi memusnahkan bakteria berbau busuk yang terbina di dalam mulut dan membawa kepada nafas berbau.

Buah kranberi juga bagus untuk kanak-kanak kerana ia dikatakan mampu membantu menguatkan dan menyihatkan pembesaran otot dan tulang, menjaga kulit dan mengurangkan risiko jangkitan. Khasiat buah kranberi juga dikatakan dapat meminimumkan kesan kebanyakan penyakit berkaitan dengan kanak-kanak.

Walaupun terdapat pelbagai khasiat dan kebaikan buah kranberi, namun begitu pengunaannya perlulah mendapat nasihat pengamal perubatan terlebih dahulu bagi mengelakkan kemudaratan di kemudian hari.

Kebaikan Cranberry

Manfaat Kesihatan Cranberry telah lama diketahui, dan telah digunakan untuk merawat penyakit biasa banyak selama berabad-abad. Mereka adalah kecil beri lembayung yang tergolong dalam keluarga yang sama seperti blueberry, huckleberries dan bilberries, dan kebanyakannya ditanam di kawasan beriklim sejuk di dunia seperti Kanada, Amerika Syarikat dan Eropah. Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan yang mereka tawarkan:

Jangkitan Saluran kencing Cranberry jus merupakan ubat yang sangat popular ketika datang untuk Jangkitan saluran kencing. Ini adalah disebabkan oleh proanthocyanidins yang terkandung dalam Cranberry. Mereka membantu dengan mengikat kepada bakteria dan menghapuskan mereka agar mereka tidak dapat melekat pada dinding saluran kencing.

Batu Ginjal batu buah pinggang terbentuk daripada kalsium dan fosfat ion bahawa bon bersama-sama. Asid quinic yang terdapat dalam cranberry boleh membantu untuk mengelakkan ini dari ikatan.


Kanser ini fitokimia dalam cranberry telah terbukti mempunyaianti-kanserberjuang ejen. Ini boleh melindungi anda daripada pelbagai jenis kanser jika diambil secara sederhana bersama dengan pemakanan yang sihat.

Cranberry Berat Badan yang tinggi serat, yang secara semulajadi membantu untuk membersihkan saluran penghadaman anda, supaya sistem pencernaan anda boleh memperbaiki. Akibatnya metabolisme anda akan meningkat untuk membantu anda membakar lemak dan menghalang lebih banyak kalori daripada yang disimpan jauh seperti sel-sel lemak.

Selain itu, cranberry mengandungi jumlah antioksidan yang tinggi berkuasa tinggi yang boleh membantu badan anda untuk membersihkan dirinya pada tahap selular yang mendalam. Walau bagaimanapun, ini juga hanya boleh dilakukan apabila digabungkan dengan diet yang sihat. Elakkan Penyakit Jantung Oleh kerana antioksidan dan lain-lain nutrien penting yang mengandungi cranberry, mereka boleh membantu anda untuk mencegah Penyakit Jantung. Beberapa faktor risiko penyakit jantung adalah kadar kolesterol tinggi, tekanan darah tinggiserta aterosklerosis, iaitu pengerasan arteri. Cranberry membantu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah tinggi, serta mencegah pengerasan arteri. Apabila faktor-faktor risiko dihapuskan, maka risiko penyakit jantung juga dihapuskan.

Anti-Penuaan Anda mungkin sudah fikirkan, tetapi cranberry boleh membantu anda untuk hidup yang panjang dan sihat. Mereka akan membantu untuk memastikan anda aktif secara fizikal, serta menajamkan fikiran anda untuk mengelakkan anda dari Alzheimer dan demensia lain. Selain itu mereka juga boleh membantu untuk menjaga kulit anda mencari lebih muda dan licin.

Anda perlu berhati-hati mengambil kira-kira mengambil cranberry jika anda berada di warfarin, atau jika anda mempunyai pundi hempedu atau masalah buah pinggang.

KOLLAGEN





Kolagen merupakan sejenis protein yang sangat diperlukan oleh tubuh badan untuk memelihara keremajaan dan keanjalan kulit. Secara semulajadi, terdapat lebih kurang 30% kolagen di dalam tubuh badan kita dan ia terdapat dalam kulit, tulang dan juga gigi. 

Antara kepentingan kolagen:

1. Mengekalkan kelembapan dan mencegah kedutan - Kolagen merupakan komponen utama dalam kulit kita. Ia mempertingkatkan penghasilan sel-sel baru, membantu memelihara keremajaan kulit, melembut dan membuatkan kulit lebih bercahaya. Kolagen juga efektif untuk menghilangkan kedutan dan mencegah proses penuaan kulit.

2. Memulihkan masalah kulit - Apabila kolagen disuntikkan ke dalam kulit yang terluka, ia akan menstimulasikan pertumbuhan sel-sel kulit baru dan menyediakan perlindungan kepada kulit. Kolagen sangat efektif untuk memulihkan parut, pengecutan ephithelium, kedutan dan garis-garis halus.
3. Mencantik dan menyuburkan rambut - Nutrisi dalam kulit kepala sangat penting untuk memelihara kesihatan rambut. Kandungan kolagen dalam lapisan korium merupakan bekalan nutrisi kepada epidermis, rambut dan kuku. Kekurangan kolagen menyebabkan rambut kering dan bercabang, manakala kuku menjadi kusam dan mudah pecah.

4. Menegangkan payudara - Kesan kolagen untuk menegangkan payudara sudah pun diketahui umum. Payudara sebenarnya terbentuk oleh jaringan-jaringan penyambung dan kumpulan lemak yang berperanan sebagai penyokong bagi pembentukan payudara. Kolagen merupakan komponen utama dari jaringan-jaringan penyambung dan bertindak dengan protein polisakarida untuk membentuk satu jaringan yang kuat untuk menyokong dan menegangkan payudara.

5. Menguatkan tulang - Penyatuan kolagen yang secukupnya adalah penting untuk membentuk kerangka tulang yang kuat. Oleh itu,kolagen juga dikenali sebagai kerangka tulang. Masalah osteoporosis dan kekejangan kaki adalah berpunca darpadai kehilangan kolagen yang membentuk 80% daripada jumlah kepadatan tulang sedangkan kehilangan kalsium, magnesium dan fosforus hanya 20%. Pengambilan kalsium tambahan sebenarnya tidak dapat menangani masalah tersebut. Hanya dengan pengambilan kolagen yang mencukupi dapat mengembalikan kepadatan tulang yang normal, dan juga dapat memperlambatkan osteoporosis.

6. Mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmentasi - Kolagen dapat merapatkan sel-sel dan mempercepatkan pembentukan sel-sel baru. Dengan fungsi ini, ia secara efektif dapat mencegah pengumpulan pigmen dan racun, membantu mencerahkan kulit dan mengurangkan pigmentasi.

7. Melambatkan proses penuaan kulit - Seiring dengan peningkatan usia dan gaya hidup yang sibuk, kandungan kolagen dalam kulit akan semakin berkurangan dan kerana itu, kulit menjadi kering dan kusam. Pengambilan kolagen secara berterusan dapat membantu kulit untuk menyeimbangkan semula kolagen yang berkurangan. 

Penghasilan kolagen berkurangan dengan kadar 1.5% pada setiap tahun selepas usia 25 tahun.Kesan penurangannya mula dirasai lebihkurang 10 tahun kemudian. Selepas usia 45-50 tahun, badan kita akan kehilangan hampir separuh daripada kolagen yang ada. Jadi, semakin tua, semakin berkurangan kolagen dalam badan.

Oleh itu kolagen diambil sebagai makanan kesihatan untuk pelbagai penyakit seperti osteoarthritis(sakit sendi), osteoporosis, arteriosclerosis selain untuk kegunaan kosmetik dan pelembab kulit.


VITAMIN C




Satu kajian baru-baru ini yang disiarkan dalam Seminar Perubatan Pencegahan dan alternatif yang kelihatan di lebih 100 kajian lebih 10 tahun mendedahkan senarai berkembang manfaat vitamin C.

"Vitamin C telah menerima banyak perhatian, dan dengan alasan yang baik. Tahap darah yang lebih tinggi vitamin C boleh menjadi penanda pemakanan ideal untuk kesihatan secara keseluruhan," kata penyelidik Mark Moyad, MD, MPH, Universiti Michigan. "Lebih banyak kita mengkaji vitamin C, pemahaman yang lebih baik bagaimana kita yang pelbagai ia adalah dalam melindungi kesihatan kita, dari jantung, kanser, strok, kesihatan mata [dan] imuniti kepada hidup lebih lama."

"Tetapi," dalam nota Moyad, "dos yang ideal mungkin lebih tinggi daripada elaun pemakanan yang disyorkan."

Berapa Banyak Vitamin C Yang Anda Perlu?

Kebanyakan kajian Moyad dan rakan-rakannya diperiksa digunakan 500 miligram harian vitamin C untuk mencapai keputusan kesihatan. Itu jauh lebih tinggi daripada RDA 75-90 miligram sehari untuk orang dewasa. Jadi, melainkan anda boleh makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, anda mungkin perlu mengambil makanan tambahan pemakanan vitamin C untuk mendapatkan semua faedah, Moyad berkata. Beliau mencadangkan mengambil 500 miligram sehari, di samping untuk makan lima hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran.

"Ia hanya tidak praktikal bagi kebanyakan orang untuk memakan hidangan yang diperlukan buah-buahan dan sayur-sayuran yang diperlukan secara konsisten, sedangkan mengambil makanan tambahan sekali sehari adalah selamat, berkesan, dan mudah untuk dilakukan," kata Moyad. Beliau juga menyatakan bahawa hanya 10% kepada 20% daripada orang dewasa mendapatkan disyorkan sembilan hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari.

Moyad mengatakan tiada keburukan sebenar untuk mengambil makanan tambahan 500 miligram, kecuali beberapa jenis boleh merengsakan perut. Itulah sebabnya beliau mencadangkan mengambil, bentuk bukan berasid buffered vitamin. "Had atas selamat untuk vitamin C adalah 2,000 miligram sehari, dan ada rekod yang hebat dengan bukti kukuh bahawa mengambil 500 miligram setiap hari adalah selamat," katanya.

Namun, Amerika Persatuan Dietetik jurucakap Dee Sandquist, RD, mencadangkan melakukan yang terbaik untuk bekerja dengan lebih buah-buahan dan sayur-sayuran ke dalam diet anda sebelum mengambil makanan tambahan.

"Berusaha untuk makan sembilan hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari, kerana anda akan mendapat dos yang sihat vitamin C bersama-sama dengan sumber vitamin mineral, lain, dan fitokimia yang baik untuk pencegahan penyakit dan kesihatan secara keseluruhan," katanya.

Walaupun cawan jus oren atau setengah cawan lada merah akan cukup untuk memenuhi RDA anda untuk Vitamin C, di sini adalah semua makanan dan minuman yang anda perlukan untuk mengambil untuk mencapai 500 miligram (mg):

Tembikai, 1 cawan (8 auns): 59mg
Jus oren, 1 cawan: 97mg
Brokoli, masak, 1 cawan: 74mg
Kubis merah, 1/2 cawan: 40mg
Lada hijau, 1/2 cawan, 60mg
Lada merah, 1/2 cawan, 95mg
Kiwi, 1 sederhana: 70mg

Jus tomato, 1 cawan: 45mg.



BUNGA CHAMOMILE / MATRICARIA RECUTITA



Bunga Chamomile ini ternyata sudah dikenal sejak zaman Mesir kuno, yang digunakan untuk mengatasi berbagai masalah kesehatan. Kemudian disusul oleh bangsa Eropa 1600 tahun lagi kegunaannya untuk penyembuhan penyakit insomnia atau sulit tidur.

Sebuah Penelitian diterbitkan oleh ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry di Jepun dan Inggeris membuktikan bahwa chamomile mampu menjauhkan anda dari penyakit diabetes (seperti kehilangan jarak pandang, kerosakan saraf, dan kerosakan ginjal) menurut Atsushi Kato dan kawan-kawannya, ini kerana "Kandungan bunga chamomile dapat meneutralkan kadar gula dalam tubuh sehingga terhindar dari penyakit diabetes," ujar Atsushi.

Kandungan yang ada dalam bunga Chamomile diantaranya adalah  Amico acid trytopthan, alpha-bisalcohol, chamozulene, polyines, flavonoid, dan glycine.

Dari kandungan zat tersebut, ada berbagai macam khasiat yang yang diperolehi:

1. Relaksasi Otot
Dari segi kesihatan, salah satu tumbuhan tertua di dunia ini sangat berguna untuk relaksasi otot yang membantu menurunkan stres dan ketegangan. Dengan semakin sedikit ketegangan yang dialami maka risiko terkena jantung pun akan semakin kecil.

2. Detoksifikasi Tubuh
Chamomile juga memiliki manfaat detoksifikasi tubuh dengan cara membantu ginjal membersihkan bahan buangan. Untuk hasil yang maksima anda boleh  minum  Chamomile yang kini banyak dijual di pasaran

3. Mengatasi Insomnia
Bila anda mengalami penyakit sukar tidur atau insomnia dapat diatasi dengan aroma chamomile yang menenangkan. Caranya adalah membakar batangan aromaterapi chamomile sesaat menjelang tidur. 

4. Menyembuhkan kram saat menstruasi
Chamomile dapat menghilangkan kejang atau kram perut di saat menstruasi. Perempuan yang menggunakan  teh chamomile juga mengeluarkan zat yang disebut glycine, yang dapat meredakan kram saat menstruasi.

Khasiat lainya untuk bahagian luar tubuh, dapat menghaluskan kulit, menyembuhkan kulit terbakar, kulit terkena iritasi atau terluka. Banyak manfaat yang didapat dari bunga Chamomile, sehingga digunakan sebagai bahan untuk teh, aromaterapi, dan lotion.



GLUTATHIONE





Asparagus

brokoli



Apa itu antioksidan Glutathione? Glutathione ini merupakan protein yang secara alami dihasilkan di dalam tubuh yang sangat berperan penting dalam sistem kekebalan tubuh dan juga regenerasi sel.

Selain itu, Glutathione juga berperan sangat baik sebagai antioksidan dan antitoksin. Glutathione ini merupakan salah satu antioksidan terbaik yang hanya diproduksi oleh tubuh secara alami dan bisa dengan mudah diperoleh dari asupan makanan sehari-hari yang dikonsumsi.

Dalam Glutathione ini terdapat 3 asam amino yakni cycteine, glutamate, dan juga glysine. Zat ini sangat dibutuhkan oleh tubuh karena tanpa Glutathione, antioksidan lainnya seperti vitamin C dan E tak akan mampu bekerja secara optimal.

Itulah sebabnya Glutathione ini sering disebut sebagai master antioksidan yang mengatur dan memiliki efek terhadap antioksidan lainnya untuk memiliki fungsi sebagaimana mestinya.

Tanpa peran Glutathione, limfosit tidak akan menghasilkan antibodi untuk melawan ganasnya infeksi bakteri dan virus yang membahayakan tubuh.

Fungsi dari Glutathione sendiri sangat bisa dirasakan secara langsung dan akan kelihatan dari luar dengan adanya perbaikan kesehatan tubuh secara menyeluruh. Keadaan dimana meningkatnya level Glutathione di dalam tubuh akan kelihatan pada:

Kulit yang menjadi kenyal.
Menjauhkan dan memudarkan kerutan pada kulit.
Adanya peningkatan kecerahan warna kulit di seluruh badan.
Menjaga kesihatan rambut dan kuku.
Serta melembutkan/menghaluskan tekstur kulit.

Adanya penurunan kadar Glutathione dalam tubuh sangat dipengaruhi dengan bertambahnya usia seseorang. Penurunan kadar Glutathione tersebut sangat bergantung pada penurunan sistem kekebalan tubuh dalam melawan radikal bebas dan racun sehingga tubuh akan lebih mudah terserang penyakit.

Beberapa akibat dari adanya penurunan Glutathione pun dapat terjadi seperti timbulnya penyakit degeneratif (kepikunan, parkinson, tremor, dan lainnya), otot-otot menjadi kaku, munculnya tanda-tanda penuaan, keputihan rambut, berkedutnya kulit, kulit kusam, dan lain-lain. Selain disebabkan oleh adanya faktor pertambahan usia, berkurangnya kadar Glutathione juga disebabkan oleh beberapa faktor berikut.

Meneutralkan Racun
Kalau Anda terkena racun, maka Glutathione akan berperan dalam mencari dan mengeluarkan racun-racun dari dalam tubuh anda seperti yang dihadapi setiap hari/saat anda terdedah oleh racun seperti dari pencemaran udara, asap kenderaan bermotor, pencemaran kimia, dan lainnya. Keadaan tersebut lama-kelamaan akan membuat sumber Glutathione ini semakin berkurangan.

Flu atau Luka
Ketika Anda sedang terserang oleh flu atau sedang dalam keadaan terluka, maka tubuh menghasilkan radikal bebas yang perlu segera diatasi oleh sistem kekebalan tubuh yang didalamnya memerlukan Glutathione untuk membuat sel-sel darah putih. Kondisi demikian akan menyebabkan tubuh menggunakan Glutathione dengan kadar berlebih dibandingkan kemampuan produksinya.

Mengidap Penyakit Kronik
Kalau anda penderita penyakit kronis seperti asma, maka secara otomatik tubuh memerlukan Glutathione untuk meningkatkan sistem kekebalan tubuh supaya dapat meredam radikal bebas.

Kalau tubuh kekurangan Glutathione, maka penyakit di tubuh anda akan semakin parah dan radikal bebas akan menyerang sel tubuh tanpa ada yang tiada pertahanan.

Oleh sebab itu, Glutathione diperlukan di dalam tubuh supaya bole dimanfaatkan secara maksima, terutama dalam menahan berbagai radikal bebas yang akan melemahkan sistem imun anda.

Untuk meningkatkan kadar Glutathione, Anda disarankan untuk banyak memakan sayuran dan buah-buahan yang dapat membuat kandungan Glutathione dalam tubuh anda tetap terjaga. Sumber utama Glutathione adalah asparagus, brokoli, avacado, dan bayam.

ARBUTIN



Arbutin membantu boleh menghalang pengeluaran melanin. Bentuk tulen Arbutin dianggap lebih kuat untuk mempengaruhi kulit mencerahkan (alfa Arbutin, beta-Arbutin, dan deoxy-Arbutin). Beta-Arbutin juga dikenali dengan nama yang sama lebih daripada ekstrak bearberry

Arbutin berasal dari daun bearberry, kranberi, mulberi atau renek blueberry, dan juga terdapat dalam kebanyakan jenis pear. Ia boleh mempunyai sifat-menghalang melanin.  Arbutin dan ekstrak tumbuhan lain yang dianggap alternatif yang selamat kepada ejen depigmenting biasanya digunakan untuk membuat kulit lebih cerah. Kajian perubatan telah menunjukkan kecekapan Arbutin untuk mencerahkan kulit. Terdapat paten mengawal penggunaannya untuk mencerahkan kulit. Arbutin benar-benar wujud dalam dua bentuk sama iaitu, alfa dan beta. Pengesahan alfa menawarkan kestabilan yang lebih tinggi sama bentuk beta dan adalah bentuk pilihan untuk kulit  dengan tanda-tanda pencerahan awal.

ROSHIP SEED OIL


Minyak biji Rosehip dipercayai menjadi minyak yang terbaik untuk anti-penuaan dan kulit peremajaan dan telah digunakan oleh Andean India di Chile selama berkurun-kurun kerana faedah penyembuhan pada kulit.

Minyak biji Rosehip adalah mewah, minyak kering yang digunakan untuk rawatan kedutan, parut dan kulit radang yang meninggalkan kulit rasa lembut baldu dan tidak berminyak. Ini "minyak keajaiban" diekstrak dari benih-benih liar berduri mawar belukar yang berasal dari Chile dan boleh sama ada pelarut dikeluarkan atau "sejuk-ditekan".

Minyak sejuk-ditekan mempunyai kandungan tinggi asid lemak tak tepu yang badan kita tidak boleh menghasilkan semula seperti oleik, linoleik dan asid linolenik dan dianggap lebih lembut daripada minyak biji lain. Oleh kerana sifat rapuh, minyak biji rosehip perlu disimpan di tempat yang sejuk, gelap dan digunakan dalam tempoh satu tahun pembelian.

Minyak biji Rosehip adalah sumber semula jadi vitamin E dan vitamin semulajadi A, juga dipanggil, "asid trans-retinoic". Asid retinoic, terbitan asid vitamin A, adalah bahan aktif yang terdapat dalam Retin-A atau Tretinoin. (Bentuk kimia yang diperoleh daripada asid retinoic).


VEGETABLE GLISERIN




Gliserin sayur-sayuran, atau gliserol, adalah jelas, cecair yang tidak berbau yang dihasilkan daripada minyak tumbuhan, biasanya minyak sawit, soya, atau minyak kelapa. Sawit dan minyak kelapa adalah campuran trigliserida semulajadi; setiap trigliserida terdiri daripada tiga asid lemak esterified dengan gliserin. Gliserin sayur-sayuran mempunyai beberapa aplikasi yang berharga yang termasuk produk kosmetik, makanan, dan sebagai gantian untuk alkohol di tinctures herba dan botani.


Bagaimana Gliserin Sayuran Dihasilkan?

Gliserin sayur-sayuran yang dihasilkan menggunakan proses pengekstrakan dipanggil hidrolisis. Pada hidrolisis, minyak diletakkan di bawah kuasa gabungan tekanan, suhu dan air. Ikatan ester memecah dan menyebabkan gliserin untuk berpecah dari asid lemak dan diserap oleh air, di mana titik paduan lagi diasingkan oleh penyulingan untuk meningkatkan kesucian. Ditulenkan gliserin sayur-sayuran mempunyai tekstur yang sama dengan minyak atau sirap kerana solek organik molekul, khususnya, tiga kumpulan hidroksil.

Kelebihan Gliserin sayur-sayuran?

Gliserin sayur-sayuran yang digunakan dalam aplikasi makanan USP gred atau lebih 99% tulen dan mempunyai rasa yang manis. Gliserin sayur-sayuran metabolizes berbeza daripada gula dan digunakan dalam makanan karbohidrat rendah untuk kemanisan dan kelembapan. Tidak seperti gula, gliserin tidak menyumbang kepada kerosakan gigi.

Produk isi rumah banyak, termasuk losyen, syampu dan ubat gigi, mengandungi gliserin sayur-sayuran. Gliserin ditambah kepada produk-produk ini kerana ia adalah humectant; bahan yang menarik kelembapan kepada kulit. Dalam dunia kosmetik, ini mempunyai dua aplikasi praktikal. Pertama, gliserin meninggalkan kelembapan kulit anda. Sabun gliserin, sebagai contoh, adalah popular untuk sebab yang sangat. Kedua, bagi produk-produk kosmetik yang menyampaikan bahan aktif, pelembap boleh meningkatkan kebolehlarutan bahan aktif, menjadikan ia lebih mudah diserap oleh kulit.

Gliserin sayur-sayuran boleh digunakan sebagai pelarut dan pengganti alkohol apabila menghasilkan ekstrak atau tinctures botani dan herba. Ini adalah berfaedah untuk mereka yang berhasrat untuk mengelakkan pendedahan alkohol.

Kegunaan lain untuk Gliserin sayur-sayuran

Keselamatan gliserin sayur-sayuran ditambah dengan ciri-ciri fungsi yang telah membuat ia tidak ternilai untuk pelbagai aplikasi perubatan. Kesan menghidratkan daripada gliserin menjadikan ia sesuai sebagai ubat topikal untuk terbakar. Gliserin juga digunakan dalam pengeluaran suppositories. Satu sumber yang baik untuk mencari adalah gred USP, bukan GMO, alergen percuma, gliserin sayur-sayuran halal yang disahkan.

No comments:

Post a Comment